Cultuur

Wat is cultuur?
Cultuur is een geschenk van God aan elk land en/of bevolkingsgroep. De cultuur houdt een volk tot stand en behoud de kracht en oorsprong ervan. Er zijn dus veel culturen met ieder een eigen oorsprong en kracht. Alle culturen samen vormen een hiërarchie. Helaas vervaagt dit met de tijd steeds meer. Zo verzwakt dus ook steeds meer de kracht en oorsprong van de culturen, evenals de identiteit van de bevolkingsgroepen, stammen, landen, wereld delen, etc. Het is dus moeilijk de kracht te behouden van een cultuur in deze moderne tijd, waarbij de natuur steeds meer wordt verwoest voor moderne belangen. Alleen vergeten wij dat er zonder de kracht van de natuur er geen leven is op dit planeet, dus verwoesten we onbewust alleen onszelf en onze nabestaanden.

Winticultuur
Binnen deze website zal de nadruk worden gelegd op de winticultuur uit Suriname, maar zal er toch een overeenkomst worden ervaren vanuit vele andere culturen en begrippen. De oorsprong van onze cultuur is met name afkomstig uit Afrika. De Surinaamse winticultuur heeft zo ook zijn takken vanuit de Indiaanse Cultuur en heeft dus een ontwikkeling doorgemaakt met als basis de natuur zelve en de omgang met de natuur en elkaar. De eenheid met de natuur staat centraal binnen de cultuur, net zoals het (oorspronkelijk) centraal staat binnen elke cultuur. Enkel de omgang daarin heeft per cultuur een eigen accent.

Spiritualiteit
Spiritualiteit is eveneens een belangrijk aspect van de Surinaamse cultuur. Ieder cultuur heeft haar eigen kracht en manier van omgang gerelateerd aan spiritualiteit. Hoe men dit hanteert is aan de mens zelf. Misbruik wordt dan ook op lang of kort termijn gestraft “wat u zaait, zult u oogsten”. God is geen straffende God, maar een liefhebbende God. De mens straft zichzelf door middel van karma, wie goed doet, goed ontmoet. Dit houdt moeder natuur tot stand, en God staat hier ver boven, al wilt de mens God vaak zien als supermens die van alles doet, straft en emoties heeft, gelijk aan de mens. Dit is dus niet het geval, want God is niet een op zichzelf staand superwezen dat ergens in het universum of daarbuiten leeft, en dat aan dezelfde emotionele spanning onderworpen is als de mensen. Dat wat God is, kan op generlei wijze worden pijn gedaan of beschadigd en God heeft dan ook geen enkele behoefte wraak te zoeken of straf op te leggen. God is dus veel machtiger en groter is dan men zich realiseert. Alles is de mens geschonken zoals staat geschreven in het eerste boek van de Bijbel, de Thora en de Koran. Het Boek is als het ware de handleiding van het leven. En het belangrijkste boven alles is en blijft God. De cultuur, de spiritualiteit en al het andere is een geschenk van God. Zonder God is er niets, dus God is met alles nummer één. Hoe diep men zich ook wortelt binnen de winticultuur, God blijft boven alles en krijgt als eerst alle respect. Pas daarna volgt de rest. De winti-cultuur is dus iets moois en een bijzonder gegeven. Maar binnen de winticultuur, is het vooral belangrijk dat men voorzichtig is en weet wat men doet. Middels deze website hopen wij dat u bewust zult worden van het feit dat er meer is dan hetgeen zichtbaar voor het menselijk oog.